Veiligheidsglas

Kader_Logo_Groen_png

Veiligheidsglas

Door het combineren van meerdere lagen glas en PVB-folie (en/of polycarbonaat) en het toepassen van dikkere glasplaten kan glas ook als beveiliging dienen. Bij het beveiligen door middel van glas zijn vier aspecten te onderscheiden:

  • Doorgooibeperkend
  • Inbraakvertragend
  • Kogelwerend
  • Explosiewerend

Door te variëren met de glassamenstellingen en de glasdiktes krijgt glas de verschillende beveiligingseigenschappen. Om te bepalen of het glas voldoet aan de gestelde en gewenste eigenschappen, dient de samenstelling te worden getest. Hiervoor zijn diverse normen ontwikkeld. Op basis van de test resultaten wordt het glas ingedeeld in klassen.

Een grove vuistregel is dat bij een lage snelheid en een grotere massa (bijvoorbeeld het gooien van een steen) meer PVB-folies nodig zijn. Een kleinere massa en een hogere snelheid (bijvoorbeeld het afvuren van een kogel met een vuurwapen) vereisen veel glasmassa en weinig PVB’s. Dit betekent dus dat inbraakwerend glas niet per definitie kogelwerend glas is of andersom.

De soorten veiligheidsglas

Gehard Glas
Gehard glas of hardglas is speciaal behandeld glas. Het is ongeveer vijf maal sterker dan gewoon glas en ook nog eens bestand tegen grotere temperatuursverschillen. Als het breekt valt het in kleine korrels uiteen. Er bestaat dan geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto’s, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc.

Gelaagd glas
Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie. Deze folie zorgt ervoor dat bij breuk het glas bij elkaar gehouden wordt. Hierdoor ontstaan geen gevaarlijke scherven en is er dus geen risico op ernstig lichamelijk letsel. Gelaagd glas heeft als extra voordeel dat de ruit bij breuk één geheel blijft en er geen grote opening ontstaat zoals bij gewoon glas wel het geval is. Het blijft dus onmogelijk door de ruit heen te vallen als de ruit voldoende dik is.

Overige toepassingen van veiligheidsglas

Letselbeperkend glas

  1. Conform de geldende normen worden 2 type letselbeperkende beglazing onderscheiden:
    Glas waarbij in geval van breuk de scherven bij elkaar blijven en waarbij geen opening ontstaat met een middenlijn groter dan 76 mm (bijvoorbeeld gelaagd veiligheidsglas).
  2. Glas waarbij in geval van breuk volledige desintegratie met vele kleine korrels plaatsvindt (bijvoorbeeld gehard glas)

Doorvalveilig glas

Glas kan zo sterk zijn dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Bij dit type glas mag het glas bij tegen aanstoten wel breken maar mogen er geen openingen ontstaan. Dit kan met een pvb-gelaagd veiligheidsglas. Als het risico bestaat dat door het glas heen naar beneden kan worden gevallen, dient het glas in veel gevallen doorvalveilig te worden uitgevoerd. Dit wil zeggen dat het glas moet voorkomen dat een persoon door het glas heen kan vallen. Doorvalveilig glas is altijd gelaagd glas. Normaal floatglas, dus ook gewoon dubbelglas is geen doorvalveilig glas. Ook gehard glas is geen doorvalveilig glas. Bij breuk zal het glas immers in zeer kleine korrels uiteenvallen, waardoor er doorheen kan worden gevallen.

Inbraakwerend

Glas kan ook uw eigendommen beschermen tegen diefstal. Dit kan met beveiligingsglas waarmee het vrijwel onmogelijk wordt in korte tijd een opening in het glas te forceren. Zeker de gelegenheidsinbreker zal daardoor ontmoedigd worden, maar beveiligingsglas kan ook zo sterk worden gemaakt dat het niet in korte tijd en zelfs met forse middelen niet kapot te krijgen is.

Beveiligingsglas is ook PVB-gelaagd glas maar dan met meer folies en meer glasbladen. Hoe meer folies en hoe meer glasbladen, hoe sterker het glas. Beveiligingsglas is dus in diverse sterktes (klasse) verkrijgbaar.

Brandwerend glas

Brandwerend glas wordt gerangschikt naar prestatieniveau, dat wil zeggen naar de duur van de brandwerendheid en de wijze van brandwering. De rangschikking van het brandwerend glas gebeurt aan de hand van verschillende criteria en is beschreven in Europese normen.

Voor de indeling van brandwerend glas zijn de belangrijkste drie klasse:

  • E = vlamdichtheid van het glas
  • W= weerstand tegen warmtestraling
  • I = weerstand tegen temperatuur