Waar staat HR, HR+ en HR++ voor?

In de Glasbranche worden de aanduidingen HR, HR+ en HR++ gebruikt voor het benoemen van de verschillende soorten isolerend dubbelglas met een verbeterde thermische isolatie. Deze aanduidingen komen voort uit de Nationale Beoordelingsrichtlijn (BRL 2202) die geldt voor het KOMO-productcertificaat voor HR, HR+ en HR++ beglazing.

Isolerend dubbelglas
Isolerend dubbelglas bestaat uit 2 glasbladen die door een afstandhouder (bijv. een metalen kader) aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De randen van het glas zijn afgesloten door een speciale kit zodat een gesloten eenheid ontstaat. De ruimte tussen het glas (spouw), is gevuld met droge lucht. Isolerend dubbelglas behaalt een thermische isolatiewaarde van ca. 2,8 W/m2K

HR beglazing
HR staat voor Hoog Rendement. HR beglazing is isolerend dubbelglas waarbij op 1 glasblad een warmtereflecterende coating is aangebracht die voor een verbeterde thermische isolatie zorgt en het warmteverlies via het glas vermindert. HR beglazing heeft een thermische isolatiewaarde > 1,6 W/m2K en <= 2,0 W/m2K. Door de ontwikkeling van coatings met een betere prestatie (zoals bij HR+), wordt HR beglazing nauwelijks meer geproduceerd.
 
HR+ beglazing
HR+ beglazing is isolerend dubbelglas waarbij op 1 glasblad aan de spouwzijde een warmtereflecterende coating is aangebracht die voor een verbeterde thermische isolatie zorgt en de warmtestralen in een woning weerkaatst en binnen houdt. Bij HR+ beglazing is de spouw net als bij isolerend dubbelglas gevuld met droge lucht. HR+ beglazing heeft een thermische isolatiewaarde van > 1,2 W/m²K en ≤ 1,6 W/m²K.

HR++ beglazing
HR++ beglazing bestaat in het algemeen net als HR+ beglazing uit 2 glasbladen, waarbij op 1 glasblad aan de spouwzijde een warmtereflecterende coating is aangebracht. Echter bij HR++ beglazing is de spouw niet gevuld met droge lucht zoals bij HR+ beglazing, maar met een gasvulling van edelgas, meestal Argongas. Deze gasvulling zorgt voor een nog betere thermische isolatie. HR++ beglazing heeft een thermische isolatiewaarde van ≤ 1,2 W/m²K (minimaal spouw 14).

 
Terug naar veel gestelde vragen