Moet ik volgens de NEN 3569 aan 1 of 2 zijden veiligheidsglas toepassen?

Wanneer de NEN 3569 “Veiligheidsbeglazing in gebouwen” van toepassing is, dient er in de voorgeschreven situaties een bepaald type veiligheidsglas toegepast te worden. Bij bijvoorbeeld isolerend dubbelglas kan gelden dat voor beide zijden veiligheidsglas noodzakelijk is.

De NEN 3569 zegt namelijk onder paragraaf 5 het volgende:

Voor isolerend dubbelglas moet het veiligheidsglas in ieder geval aan de stootzijde worden geplaatst omdat daar persoonlijk letsel kan optreden bij glasbreuk.

Als er dan een risico is van een stootbelasting aan beide zijden, moet dus aan beide zijden veiligheidsglas toegepast worden. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn: deuren, schuifpuien en zijlichten van deuren. Ook bij zogenaamd “vast” glas kan de stootbelasting van twee zijden komen, bijvoorbeeld vanaf de grond beglaasde ruiten grenzend aan een terras, een schoolplein, een openbare stoep, etc.

Uitzonderingen zijn situaties waarbij men uitsluitend beroepsmatig zich bij het glas zal begeven, zoals voor onderhoud en reparatie. Een glazenwasser zal zich voor het reinigen van het glas aan de buitenzijde van een gevel begeven, waar normaal geen personen komen. De NEN 3569 zelf geeft dergelijke voorbeelden van beroepsmatige werkzaamheden niet. Maar bij een geschil zal een deskundige partij of rechter zo’n situatie wel op die manier beoordelen.

 
Terug naar veel gestelde vragen