Hoe kan ik isolatieglas het beste onderhouden?

Enkele onderhoudtips:

 • Niet op de beglazing schrijven, ook niet met krijt of afwasbare stift. Kleef nooit stickers, posters etc. op de ruiten. Dit kan leiden tot een thermische breuk. Om dezelfde reden mag het glasoppervlak aan de binnenzijde nooit volledig of gedeeltelijk worden afgedekt.
 • Bij schuiframen is het van belang de ramen steeds volledig open of dicht te doen. De stijl van een halfopen raam kan zich net achter de ruit bevinden. Dit kan aanleiding geven tot plaatselijke opwarming en thermische breuk.
 • Zorg steeds voor een goede beluchting tussen het glas en de zonneblinden of gordijnen aan de binnenzijde door deze minstens 5 cm van het glasoppervlak te plaatsen.
 • Plaats verwarming en airco op minstens 30 cm van het glasoppervlak. Probeer ook te vermijden dat er koude of warme lucht op het glas geblazen wordt.
 • Verf en voegdichtingen moeten in goede staat blijven. Schilderwerk voorkomt immers dat er vocht indringt in het houtwerk en dat dit begint te rotten. Het vochtgehalte mag maximaal 16% zijn. Bij een hoger vochtgehalte kan de randafdichting van het glas aangetast worden. Hierdoor neemt het risico op condensvorming toe.
 • Vocht in de sponning vloeit weg via de voorziene drainage gaten. Het is noodzakelijk om deze drainagegaten te vijwarden tegen ophoping van vuil en ongedierte. De afdichtingsvoegen dienen √©√©nmaal per jaar gecontroleerd te worden.
 • Indien voegdichtingen loskomen, dienen deze hersteld te worden. Zo niet komt er vocht in de sponningen.

   
  Bij vaststelling van bovenvermelde problemen is het mogelijk dat de ruiten niet meer onder de gebruikelijke garantie vallen. Een onderhoudscontract met de glasleverancier voorkomt deze ongewenste situatie.

 
Terug naar veel gestelde vragen