Waar moet ik opletten bij het plaatsen van een spiegel?

Aangezien spiegels om esthetische redenen vaak zonder ondersteuning of mechanische bevestiging op bijv. wanden en deuren worden aangebracht wordt er veel gebruik gemaakt van lijmen die de spiegels “onzichtbaar” op de ondergrond bevestigen.

Spiegels zijn gevoelige producten, vooral in vochtige ruimtes. Zowel de zilverlaag als de koperlaag zijn gevoelig voor inwerking van vocht en chemische c.q. vloeistoffen. Een spiegel die geplaatst is dient te kunnen ademen, dat wil zeggen dat er achter de spiegel ruimte is zodat deze kan ventileren. Een spiegel die volledig is vastgelijmd op de wand en waar geen lucht bij kan kan na enige tijd vochtvlekken (corrosie) gaan vertonen. In sommige gevallen kan dit zelfs al na enkele weken optreden. Wilt u de spiegel toch verlijmen, gebruik dan altijd speciale spiegellijm. Breng deze in stroken van boven naar beneden op de spiegel aan. Zorg dat er zo’n 5 tot 10 cm tussen de lijmbanen zit.

De ondergrond waarop de spiegel wordt verlijmd moet voldoende vlak zijn en vrij van stof, vet en vuil. Verder moet deze voldoende droog zijn zodat geen vochtophoping achter de spiegel kan plaatsvinden.

Afhankelijk van de dikte van de spiegel kan het noodzakelijk zijn om de spiegel gedurende meerdere uren te ondersteunen. Gedurende de uitharding van de lijm (doorhardings-snelheid ca. 1,5 mm per 24 uur) wordt de sterkte van de lijmverbinding opgebouwd. De uiteindelijke sterkte wordt na volledige doorharding bereikt en kan 5 tot 7 dagen duren.

Indien men aansluitingen tussen spiegels onderling of spiegels op de ondergrond rondom wil afdichten, om bijv. vocht toetreding achter de spiegel te voorkomen, kan dit het beste plaatsvinden nadat de spiegellijm is uitgehard.

Door de Spiegel rondom af te dichten wordt weliswaar voorkomen dat vocht van buitenaf achter de spiegel kan komen, anderzijds kan echter ook geen ventilatie achter de spiegel meer plaatsvinden zodat men er zeker van moet zijn dat via de ondergrond geen ophoping van vocht tussen spiegel en ondergrond kan plaatsvinden. !!!Als een spiegel voorzien is van een spiegelverwarming mag de spiegel nooit rondom afgedicht worden!!!

Om corrosie zo veel mogelijk te voorkomen zou men de achterkant van de spiegel kunnen behandelen met blanke lak zodat het risico beperkt wordt, maar dit geeft geen garantie dat dit niet zal gebeuren.

In alle gevallen zullen de fabrikanten of wij als leverancier nooit aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het ontstaan van vochtvlekken (corrosie) in een spiegel en voor de daarop betrekking hebbende gevolgschade.

 
Terug naar veel gestelde vragen