Isolatieglas

Kader_Logo_Groen_png

Warmte-isolerendglas

Glas zelf heeft nagenoeg geen isolerende eigenschappen. Dit betekent dat glas nauwelijks warmte binnen houdt. Hierbij maakt het weinig tot geen verschil of een ruit dik of dun is.

Warmte gaat bij glas op drie manieren verloren:

1. Door geleiding (warmte die tegen het glas komt wordt direct naar buiten geleid)
2. Door convectie (vermenging van warme en koude lucht door de geleiding)
3. Door straling (het afgeven van warmte door het glas)

Gemiddeld gaat 30% van de warmte verloren door geleiding en convectie en 70% door straling. Warmte die verloren gaat wordt aangeduid met U-waarde. Een hogere waarde betekent dat er veel warmte verloren gaat. Enkel glas heeft een U-waarde van 5,8W/m2K.

Glas krijgt de isolerende werking door het plaatsen van meerdere glasbladen achterlkaar en/of het aanbrengen van coatings op het glas.

Door het plaatsen van meerdere glasbladen achter elkaar (verbonden door een kader en kit) ontstaat een spouw. Deze spouw wordt gevuld met lucht of een speciaal gas (argon of krypton). Aangezien lucht en de gebruikte gassen warmte slecht geleiden krijgt de samenstelling haar isolerende eigenschappen. De coatings zorgen ervoor dat warmtestraling aan de binnenzijde van de ruit wordt teruggekaatst. Hierdoor blijft de warmte binnenshuis.

Hoog-Rendements isolerend dubbelglas

Hoog-Rendements (HR+ of HR++) isolatieglas heeft een veel betere warmte-isolatie dan standaard isolatieglas. Dit komt omdat op één zijde van het glas (in de spouw) een heel dunne coating is aangebracht en de spouw niet met lucht maar met een speciaal gas is gevuld. De gebruikte gassoorten zijn (meestal) argon en krypton.

Isolerend dubbelglas is voor de isolerende werking ingedeeld in klassen:
– standaard isolatieglas U-waarde tussen 1,6 en 2,0 W/m2K
– HR+ U-waarde tussen 1,2 en 1,6 W/m2K
– HR++ U-waarde kleiner dan 1,2 W/m2K
– ZHR++ U-waarde kleiner dan 1,2 W/m2K