Wat is interferentie/anisotropie (kleurvlekken)

Interferentie

Soms zijn in het glas of de weerspiegeling van glas olieachtige vlekken zichtbaar. Indien er op het glas wordt gedrukt en de vlekken verplaatsen zich, is er sprake van interferentie. Interferentie is een natuurkundig verschijnsel, geen fout in het product.
Onder een bepaalde lichtval kan glas werken als een prisma en splitst het daglicht in verschillende kleuren. Dit wordt aan het glasoppervlak zichtbaar als olieachtige vlekken, stroken of cirkels. Het risico op dit verschijnsel is het grootst bij isolerend dubbelglas met glasbladen van gelijke dikte. Om het risico te verkleinen wordt er aangeraden om bij blank isolerend dubbelglas ongelijke glasdikte te gebruiken. Dus in plaats van 4mm-spouw-4mm, 4mm-spouw-5mm toe te passen. Bij gecoat isolerend dubbelglas zoals HR++ beglazing, is het risico op interferentie gering. De gecoate ruit heeft doorgaans, door de coating, een andere brekingsindex dan de tegenruit.

Anisotropie

Bij thermisch voorgespannen veiligheidsglas of thermisch versterkt glas treedt soms een regenboogeffect op. Dit wordt zichtbaar in de vorm van vlekken, cirkels of stroken als het glas bekeken wordt bij gepolariseerd licht of door een gepolariseerde bril. De intensiteit is afhankelijk van de gezichtshoek en het licht zelf.

Anisotropie, ook irrisatie effect genoemd, wordt veroorzaakt door de spanning die optreedt bij het afkoelen van thermisch behandeld glas. Het is een volstrekt natuurkundig verschijnsel, volledig inherent aan het hardingsproces en wordt niet beschouwd als productiefout.